sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

napsusormi, jännetuppitulehdus

Napsusormi
Napsusormi eli trigger finger (tendovaginitis stenosans) esiintyy tyypillisimmin peukalossa, keskisormessa tai nimettömässä keski-ikäisillä naisilla ja on hyvin yleinen käsikirurginen vaiva.
Napsusormen oireena on sormen koukistus-ojennus –liikkeeseen liittyvä kipu sormen kämmenpuolella, jäykkyys, rahinan tunne jännetupessa ja lukkiutuminen useimmiten koukkuun, minkä jälkeen sormen saa ojennettua suoraksi kivuliaasti napsahtaen. Käsikirurgin antama kortisonipistos, tarvittaessa toistetusti, auttaa useimmiten. Osalla vaiva on kuitenkin sitkeä tai uusii, jolloin päädytään leikkaushoitoon.
Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa verityhjiössä. Käsikirurgi avaa koukistajajänteen jännetupen ahtaan alkuosan ja tarvittaessa puhdistaa jännettä, mikäli jännekalvo (tenosynovia) on tulehtunutta.
http://www.lasertilkka.fi/sairaala-tilkka/kasikirurgia/jannetuppitulehdukset
Päivystykseen, eilen illalla.
Mies (viiksekäs) vastaanotti ilmoitukseni, Mikä vaivaa? Ja sitten Sotu, Pitäis saada lasku ulos
- minun maksukatto on täynnä
- nollaa tulostaa, päivystysmaksu on maksettava, Mikä tässä on, Tuutko apuun, päivystysmaksu on pakollinen. Otan uuden printin. Pakko sinun on maksaa...
- Maksukatto on täynnä, laskua ei peritä, sanoo toinen hoitaja,
- Mene aulaan odottamaan, jatkaa Viiksi
Lääkäri tutki ja antoi lapun ja sanoi, että vahtimestari laittaa lastaan ja antaa kolme panadolia mukaan.
- Mitä, sanoi Viiksi, mene aulaan odottamaan... tule tänne...istu tuohon,,,ihan sama mihin tuoliin.
Viiksi laittoi siteen, murinasta päättelin, että hänen työnsä on tehty.
Menin takaisin ilmoituskoppiin ja kerroin, että tarvitsen vielä tabut.
- Mene siihen koppiin, mihin olet ilmoittautunut, kollega tulee pian takaisin ja antaa sinulle lääkkeet., sanoi naishoitaja.
Kysymysmerkkinä Viiksi katsoi minuun kävellessään koppiin, kuin olisin spitaalinen. Murahti jotain...
- Lääke unohtui, voisinko saada, anoin
- Mene aulaan odottamaan!
Sain sitten lääkkeen, aikaa kokonaisuuteen meni tunti ja vartti. Inhimillistä ja siedettävissäoleva. Lääkäri oli kohtelias ja asiantunteva, löysi diagnoosin ja mietti parannuskeinoja, yhdisti kivun diabetekseen.
Palvelukokemukseni oli kuitenkin huono. Yksi ihminen palveluketjussa pilaa koko ketjun toiminnan. Mikä murisevalla vahtimestarilla oli? Ihmettelin myös lääkärin viestiä, hän nimitteli miestä vahtimestariksi, kyllä hänellä ensihoitajan koulutus on, tiedän sen. 
Sanoilla, eleillä, ilmeillä, äänen värillä, voi RAKENTAA tai RIKKOA, muistelin viikolla ollutta Outi Mäenpään huippuluentoa ja mietin ensihoitajan karskia esiintymistä. Mikä häntä vaivaa?? Mikä motivoi häntä rikkomaaan?? - Palveluammatissa! Hän kohtaa sairaita, surullisia, pettyneitä, tuskaisia ihmisiä, he tarvitsevat vain ystävällisyyttä, Allapäin lähdin sairaalasta, kiitos Viiksen, pahaolo tarttui. Toivon, empaattisuutta, ihan hitusenverran, niin jos toivoa saisi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi aina, jos sait ajatuksia tekstistäni.
Niistä olen KIITOLLINEN!