keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Sateisen aamun ajatuksia

Ihan vartavasten menin diabeteslääkärille, kun en hänen luonaan ole käynyt kuin kerran - silloin kun sain pumpun. Keskustelimme sokeriseurannasta, jalkojen haavoista, dialyysista ja jaksamisesta sairauksien kanssa. Lääkäri on ihanan rauhallinen ja ihmisestä välittävä.

Jotain mainitsin ponmpusta, hän siitä kyselemään ja minä taas kertomaan, kuinka vaikea on tuota pumppua käyttää. Otan pumpun pois kokonaan, jos insuliinia on tulossa liikaa. En ole viitsinyt opetella monimutkaisia ohjeita, toisaalta tähän pumppuun ei voi liittää kaikkia ominaisuuksiakaan. Onneksi markkinoilla on parempia ja koneeni vaihdetaan erilaiseen. Vanha  menee kiertoon ja joku toinen voi kokeilla, ehkäpä tykkääkin siitä.

Tein listaa syömisestä ja juomisesta, lääkärin on helppo tutkia insuliinin kulutusta ja sokerien arvoja. Se on matematiikkaa, faktoihin perustuvaa tiedettä - ei kuitenkaan tarpeeksi tarkkaa vieläkään, sanoi lääkäri. Ennen yhden aamulla otetun verikokeen ja potilaan kertomuksen mukaan arvioitiin terveydentilaa nyt pumpun tiedot menevät suoraan tietsikalle ja sitä tietoa hyödynnetään pitkäaikaissokeriarvon ja oman kirjanpidon kanssa. Lääkäri laskee insuliiniherkkyyden ja tätä arvoa hyödynnetään, kun säädetään insuliinia vastaamaan hiilareita. Kun syön, kone ehdottaa sopivaa annosta inskaa ja muistaa edelliset lisäykset. Sensorilla tuo tarkka sokeriarvokin saadaan koneelle.

Tällä viikolla hoidot ovat menneet suhteeellisen kivuttomasti, nyt lääkäri kirjoitti papereihini, että mimnulla on oikeus saada lääkettä kipuihini. Oxinormia max 2 yksikköä, ihan kuin itsekin olen kontrolloinut. Josko siitä ei tarvitsisi enää neuvotella.

Ruoka- ja juomakirjanpito on lahjomaton. Aamulla söin viilin, 10 viinirypälettä, 1rkl mysliä ja 1rkl mustikoita, EN juonut teetä, Earl Greytä, en ihanaa tuoretta teetä. EN juonut kahviakaan, aamupalapöydässä ei ollut lasia tuoremehulle, ei kuppia, ei astiaa lattelle. Nyt lähden pyörällä töihin, poljen lujaa, että saan nauttia aamun ekoista kaffeista.

Ilma on sateinen, SAMKin sadeviitta saa näyttää kapasitettinsa, pitääkö se polkijan kuivana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi aina, jos sait ajatuksia tekstistäni.
Niistä olen KIITOLLINEN!