perjantai 14. syyskuuta 2012

Todennäköisyyslaskelmia

Liotin uusia perunoita kaksi vuorokautta, samoin porkkanoita ja kukkakaalta. Kuinkahan paljon sain kaliumia hävitettyä, kun se ei näy, maistu eikä sitä kotikonstein mitata? Kaliun on vesiliukoinen, kun kuorineen keitetyssä perunassa sitä on 390 - 590 Kmg/100g, niin viipaloidussa liotetussa ja kuoritussa perunassa kaliumia on 55 - 85.

Kananmunista syön vain valkuaisen, munakkaan laitan kolmesta valkuaisesta, 1/5  keltuisesta ja ruokalusikallisesta raejuustoa. Kahvia juon vain kupin päivässä, muuten haudutettua teetä. Enää en ole ostanut tavallista jugurttia ja soijajugurteusta olen valinnut ne, joihin ei ole lisätty pahiksia, siis mustikka ja luonnonsoyajugurtti jäivät jäljelle. Yasassa valikoima on laajempi.Vähitellen taas jämäköidyn munuaissairaan dieettiini.

Lohduttavasti muutamat munuaissairaat kertovat tämänkin vaiheen olevan väliaikaista. Siksi kai sen kestääkin, toivo on niin vahva. Tilastollisesti siirtojonossa ollaan 1 - 2 vuotta. Suomessa tehdään vuosittain noin 300 elinsiirtoa, joista munuisia vuonna 2010 operoitiin 175 ja viime vuonna 179. Ensimmäiset munuaisensiirtoleikkaukset Suomessa tehtiin vuonna 1964.

Kaivonurmi ja Kyllönen ovat tehneet opinnäytetyön munuaispotilaan toivosta ja epätoivosta.
http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/5082/Kaivonurmi_HeliKyllonen_SaaraC9794C9827.pdf?sequence=1
Tutkimuksen mukaan sosiaaliset suhteet, luottamus, terveys ja elämä itsessään tuovat toivoa ja sitä tukevia tekijöitä olivat luottamus hoitohenkilökuntaan, positiivien asenne ja vertaistuki. Toivottomuuden kokemuksia ylläpiti hoidon kielteiset vaikutukset ja pelko. Vaikka tutkimus olikin tehty siirränäisen saaneille, ihan samat tuntemukset toivosta ja toivottomuudesta leijailee minussa.

4 kommenttia:

  1. Kerroit tuosta kaliumista. Onko sinulla ongelmia kaliumarvojen kanssa, ovatko siis kovinkin korkeat? Mietin vaan, kun olet joutunut tuon tosi tiukan rajoituksen aloittamaan. Ja liittyykö se tuohon hemodialyysiin, että kalium alkaa nousemaan?

    Tuo kalium-rajoitus kyllä kaventaa ruokalistan monipuolisuutta melkoisesti, tuntuu, että fosforikin on sen rinnalla pientä. Tsemppiä kalium-taistoon.

    VastaaPoista
  2. Kiitos.
    Keskustelen vatsakalvodialyysista lääkärini kanssa. Aikamoista vauhtoa nesteiden kanssa jos sitä tekee neljä kertaa päivässä. Sehan oli minullakin ensimmäisenä vaihtoehtona. En muista miten käännyn hemohoitoon, kait pelotti itse tehdä hoitoja olla vastuussa niiden onnistumisista. Ja silloin akuutisti aloitettuna ei muita voitu niin nopeasti aloittaa.

    VastaaPoista
  3. Kyllä kaliumrajoitusten kanssa oppii hyvin elämään. Täytyy vaan miettiä että tämä on nyt tätä ja syödä sitä mitä voi. Minulla oli siirron jälkeen ongelmia palata normaaliin ruokavalioon koska olin niin hyvin tottunut kaikkiin rajoituksiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Niin kait.

      Vihannekset ja kasvikset ovat pääruokiani, ihan tarkkaan en tiedä paljonko niitä voin syödä. Paprika, tomaatti, kurkku, kesäkurpitsa? Tuoretta ainakin vähän haluan lautaselleni.
      Nykysin pääruuan teen pakastevihanniksista.

      Poista

Kommentoi aina, jos sait ajatuksia tekstistäni.
Niistä olen KIITOLLINEN!