tiistai 28. elokuuta 2012

ÄiTi APuuN

Pyysin äitiäni selvittämään perusteet, miksei serkkuani edes tutkita luovuttajaksi. Äitini on perusteellinen, jo eläkkeellä, entinen yrittäjä ja tarttuu asioihin apinanraivolla. Oikeastaan äidin tehtävänä on saada lääkärit haluamaan läheiseni luovuttajaksi.

Kun Suomen lainsäädännössä ei enää ole estettä elävän luovuttajan kudoksen käyttöön, ihmetellä pitää mikä estää läheisen luovutukseen. Dialyysit ovat kalliita ja aikaavieviä, usein myös työkyky on alentunut. Siirrolla ihminen voi palata täyteen työkykyyn ja elää muutenkin niin kuin ihminen.

Suomessa valtio omistaa kuolleen elimet. Vaikka elinsiirtotestamenttia ei olisi, kuolleeta voidaan irrottaa kaikki terveet elimet, sydän, maksa, munuainen. Onnettomuudet, äkilliset kuolemat, saavat munuaistiimin liikeelle. He matkustavat nopeasti irrottamaan elimet ja kuljettavat ne leikkaussaliin, jossa potilas odottaa. Pian siirtoleikkaus alkaa.

Kun kysyin Helsingissä munaispolilla leikkaavalta lääkäriltä, mikä on suurin syy komplikaatioihin, vastaus oli: liian pitkä kylmäaika. Elin pitää saada nopeasti toimimaan uuteen ympäristöön.

Siksipä siksi ulkomailtakin nopea reitti Hesaan tarvitaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi aina, jos sait ajatuksia tekstistäni.
Niistä olen KIITOLLINEN!