keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Rahat riittää


Suomessa on hyvä sairastaa, Kajaanissa aivan loistavaa. Mitään hoitoa ei jätetä tekemättä, vaikka rahaa ei olisikaan.

Kuuntelin valaisevan esityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajalta Kainuun maakuntamallikokeilun taloudesta. Olisipa hauska tietää mitä kainuulaiset ajattelevat mallin onnistumisesta ja mihin faktoihin heidän käsityksensä perustuu. Yhteiskunnalle on edullisempaa hoitaa terveyttä kuin sairautta. Omahoidolla ja sairauksien ennalta ehkäisyllä säästetään varoja meille, jotka tarvitsemme elämää ylläpitävää hoitoa. Iso kustannustekijä on Helsingissä ostopalveluna tehtävät elinsiirtoleikkaukset, munuaisensiirtoleikkaus maksaa useita kymmeniä tuhansia.

Jos edullisuus olisi ainut kriteeri kenet voi hoitaa ja kenet ei, olisi kovin ikävää, jos joulukuussa minulle sanottaisiin, että nyt ei ole enää rahaa hoitaa sinua, kun budjetti on ylitetty. Tai, jos haluasin matkustaa, ei olisi rahaa ostaa hoitoa muilta paikkakunnilta, puhumattakaan jos elinsiirto evättäisiin rahapulan vuoksi.

Toinen esitys määritteli kainuulaisten terveyden tilaa. Vaikutelmaksi jäi, että kainuulainen on lihava, huonosti koulutettu, saa toimeentulotukea, tupakoi ja juo viinaa. Huolestuttavaa on, että kakkostyypin diabetestä sairastaa yhä enemmän nuoria, jopa lapsia. Kainuulaisten synnyttäjien painoindeksi on maan korkein, äidit sairastuvat kakkostyypin diabetekseen useimmin kuin maassa keskimäärin.

Liikunta, terveellinen ruoka ja säännölliset elämäntavaat ovat voimaksi meille kaikille. Itselle nuo perusajatukset ovat iskostuneet päähän jo diabetekseen sairastumisen myötä. Muistan katselleeni Diabeteskeskuksessa miten ykköstyypin diabetesta sairastavat olivat tottuneet kontrolloimaan  syömistään ja lenkkeilivät ruuan jälkeen. Kakkostyypin diabetesta sairastavat koittivat innostua jumpasta, rasvattomasta ruuasta ja yrteistä, he olivat etsimässä täyttä remonttia elämäntapoihinsa. Onneksi olivat muutoksen tiellä!

Perhepalvelujohtaja kiteytti:
ennen ei ollut varmaa saiko ruokaa, mutta liikkua piti,
nyt saa ruokaa, mutta ei ole varmaa pitääkö liikkua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi aina, jos sait ajatuksia tekstistäni.
Niistä olen KIITOLLINEN!