keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Yökyöpeli

Miksi taas valvon? Kello on kaksi. Olo on levoton, muttei kipeä.
Kuuntelin Mika Waltarin komisario Palmua, enkä nukahtanut. Olin solmussa cd-soittimen kuulokkeen johdossa, insuliinipumpussa ja dialyysikateeterissa. Ei minua nuo johdot häirinneet, vaan Waltarin tyyli kirjoittaa ja lukijan paatoksellinen puhe.

Palmu oli koko ajan äreä ja murahteli tokaisujaan. Waltari kirjoitti ihmisten kommentteja käyttäen paljon adjektiiveja. Useat lauseet oli rakennettu tyyliin: .. puuskahti Palmu vaitonaisesti...sanoi Palmu äreästi... lausui Palmu koppavasti.... sanoi Palmu maireasti... kommentoi Kokki kepeästi... Kyllästyin, kun yhdessä kappaleessa Palmu jo viidennen kerran sanoi jotain koppavasti.

Ja tuo asetelma, että Palmu on auktoriteetti ikänsä ja möreän äänensä perusteella on outo. Hän tietää kaiken ja tuo asian esille huutamalla ja murisemalla. Kuulustelutilanteissa hän tokaisee, että älkää nyt siitä puhuko vaan keskittytään yhteen asiaan. Ja jos ette heti aloita puhettanne, lyön teitä.

Waltarin äänikirjasta kuvastuu omituinen kulttuuri; hierarkinen, sovinistinen jopa aggressiivinen. Kyllä aika oli tuolloin tosiaan toinen, Waltari kirjoitti naisesta, joka "kuiskasi tiedon maalattujen ripsiensä alta."  Muisto on onneksi vain tuo konservatiivinen ja stereotypioiden  kukoistuskausi.  Joka tapauksessa ärsytyskynnykseni ylittyi, enkä jaksanut kuunnella levyjä loppuun. Huono minä!

Mielensäpahoittaja, tuli mieleeni kun vaihdoin Tuomas Kyrön Liittoon. Teksti oli liian kiinnostavaa  toimiakseen iltasatuna, valpastutti vain. Luin eilisiä sanomalehtiä, totesin sokerien olevan 6,5. ja päätin hakea huomenna kirjastosta lisää Kyröä, en tosin nukahtamista varten.

Yritin illalla varata Hotellihuonetta Hesasta, epäonnistuen. siispä uusi yritys huomenna.

Olen tehnyt taas uuden vammaistukihakemuksen Kelalle ja soitin eilen asiakaspalveluun kysyäkseni täytyykö tietoja täydentää ja missä vaiheessa käsittely on. Kuulemma kuusi viikkoa ainakin kestää. Perjantain dialyysissa tapaan sosiaalihoitajan, toivottavasti hän opastaa tekemään anomuksia oikein. Vasta kolmesti Kela on vammaistukianomukseni hylännyt...Normaalia, sanoi diabeetikko ystäväni, jolle kuudennella kerralla myönnettiin tuki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi aina, jos sait ajatuksia tekstistäni.
Niistä olen KIITOLLINEN!